Połączenie z telewizorem

Jakie funkcje posiada telefon i jak z nich korzystać.

Połączenie z telewizorem

Postprzez dejvix » Cz sie 26, 2010 4:11 pm

Witam. Samsung Wave i TV samsung np LCD LE40C650 mozna podłączyć dzieki allShare albo DLNA. Jak to zrobić i czy wymaga to dodatkowego sprzetu np router? Sasmung reklamuje swoje produkty z tą funkcją ale czy aby napewno działa bo u mnie nie ma takiej mozliwosci. W telefonie mam dlna a w tv allShare ale nie widzą sie wzajemnie
dejvix

Google

Re: Połączenie z telewizorem

Postprzez QmarXX » Cz sie 26, 2010 9:34 pm

Przejrzyj instrukcję obsługi od telewizora. Nie potrzebujesz żadnego routera. Nie jestem pewien ale DLNA określa się takze zwykły port USB w TV który obsługuje funkcję odtwarzania plików, więc musisz podłączyć telefon przez kabel USB i wybrać tryb pamięci masowej.
QmarXX

Postprzez sagittarius.u8 » Pt sie 27, 2010 6:32 am

QmarXX napisał(a): DLNA określa się takze zwykły port USB w TV który obsługuje funkcję odtwarzania plików, więc musisz podłączyć telefon przez kabel USB i wybrać tryb pamięci masowej.

Chyba że TV ma zintegrowaną kartę wifi, a widzę że LE40C650 ma ;-P uaktywniasz w obydwóch urządzeniach wifi i w jednym wybierasz opcje all share i powino śmigać ;)
sagittarius.u8

Sieć GSM: orange
Wersja Oprogramowania: bada 8.0 xD

Postprzez dejvix » Pt sie 27, 2010 9:38 am

Był juz kiedys wątek odnośnie połączenia ale skupiono sie na kabelkach. Mi chodzi o połączenie bezprzewodowe. nie wiem czy w ustawieniach telewizora powinno sie jeszcze cos pozmieniac ale (ci ktorzy mają samsungi) po wybraniu na pilocie CONTENT a potem allShare pokazuje sie ekran z taką jakby teczką i napisem nie znaleziono urządzeń. Natomiast po wybraniu opcji połączenia w Wave a potem dlna (PLAY) powinno sie pojawic cos takiego jak tu http://www.youtube.com/watch?v=5RkubqmLWkM W TV jest wejscie na karte wifi, wbudowanej nie ma
dejvix

Postprzez QmarXX » Pt sie 27, 2010 8:40 pm

Czyli jeśli nie ma wbudowanego Wi-Fi to jak chcesz połączyć te urządzenia?
Poszukałem trochę po necie i w każdym sklepie ten telewizor jest wyposażony w Wi-Fi. Nie jest to jednoznacznie napisane ale przy funkcji DLNA widnieje ta opcja. Jednak wchodząc na stronę Samsunga znalazłem taką informację:
WiFi Adaptor Support Tak
Więc jednym rozwiązaniem jest podłączenie przez kabel USB i wybranie pamięci masowej lub dokupienie Adaptera Wi-Fi do TV.
QmarXX

Postprzez greg72pl » N paź 10, 2010 9:37 pm

Witam przedmówców
wracając do tematu czy udało się połączyć bezprzewodowo telefon z telewizorem , nie korzystając z WiFi.
Mam ten sam problem, w instrukcji obsługi telewizora pisze że funkcja AllShare działa z telefonami Samsunga ale muszą one mieć aplikację ScreenShare. W S.Wave nie znalazłem takiej aplikacji, ani informacji w internecie na jej temat . Proszę o informację .
greg72pl

Sieć GSM: ERA

Postprzez piter76 » N paź 10, 2010 10:04 pm

greg72pl napisał(a):Witam przedmówców
wracając do tematu czy udało się połączyć bezprzewodowo telefon z telewizorem , nie korzystając z WiFi. (...)

DLNA to standard transmisji danych wykorzystujący sieć IP. WAVE do sieci IP można podłączyć tylko przy użyciu WIFI, jak więc wyobrażasz sobie inną możliwość?
Telewizor może nie obsługiwać WIFI, ale jeśli obsługuje standard DLNA, to musi mieć przynajmniej gniazdo ethernet (RJ-45) do wpięcia go w sieć kablem.
Jeżeli tak, to do spięcia takiego telewizora z naszym WAVE potrzebny będzie przynajmniej AccessPoint lub router z WIFI.
piter76

Sieć GSM: Orange
Wersja Oprogramowania: XXJL2

Postprzez Damix » N paź 10, 2010 11:04 pm

Mam WAve i TV samsunga LE40C750 . Jak łączę się bezprzewodowo ? Do TV jest podpięty kabel ethernet a on się łączy z routerem. Wtedy Wave i TV siebie widzą, bez podpięcia do tej samej sieci nie znalazłem opcji połączenia bezprzewodowego (po usb nie ma problemów). Przy takim połączeniu wczytywanie filmów czy zdjęć trwa dłużej ale takie wady bezprzewodowego połączenia . TV qwerty remote również działa bez zarzutów - całkiem przydatny "bajer" . Wygląda, że te telewizory nie mają wbudowanego wifi .
Damix

Sieć GSM: Play
Wersja Oprogramowania: potem...

Powrót do Funkcje telefonu